Tipssidan

Om Du har ett bra tips av betydelse för Samfällighetens medlemmar så delge tipset. Införda tips bör var positiva i den bemärkelsen att de inte utgör något direkt klagomål. Tipssidan har funnits under ett år. De hittills införda tipsen strykes nu från hemsidan eftersom de hittills gällt avloppsprojektet.

Tips nr 1

Enligt senaste nytt från styrelsen för mars 2011 är Gästabudsstaden (kommunalägt företag i Nyköping) villig att åter försöka åstadkomma ett glasfibernät i Uttervik.  Fördelen med att äga sin anslutning är man själv kan välja leverantör (den som sätter ljuset i ledningen). I vårt fall kan vi välja mellan många olika levererantörer. Om t.ex. Telia (som har stora ekonomiska muskler) skulle lägga ner kablarna så är bindningstiden (på deras villkor) tre år. När jag kontaktade dem för att fråga om jag är fri från dem att välja vilken leverantör jag vill efter bindningstidens slut svarade man att det inte var självklart. Däremot var man fri att avbeställa anläggningen. Men då har man lagt ut mer pengar under de tre åren utan att egentligen ha fått något för framtiden.

Notera att mycket kan göras med glasfibernät i området: Du kan ha IP-telefoni i med endast ett abonnemang för telefonen i sommarstugan och vinterbostaden. Om Du har valt detta alternativ kan Du också välja ett nummer, som Du får välja själv (sommar eller vinternumret). Du kan t.o.m ha två nummer på en dosa. Således kan Du ta med Dig båda nummer till den adress där Du har dosan. Man tar helt enkelt med sig telefonen och kopplar in den där man befinner för tillfället. Abonnemanget kostar dessutom mindre än hälften av abonnemanget för telefonen i det gamla kopparnätet (som Du vid glasfiberinstallation är fri från). Även samtalen är billigare. Att ha två nummer på en dosa kostar 10:- per månad.
Vidare kan Du på grund av den höga hastigheten i fiberkablar ”strömma” stora filer. Det innebär att Du utan avbrott kan hyra filmer via kabeln, titta på SVT play och överhuvudtaget få TV-programmen via fiberkabelnätet. Du får dessutom kontakt med hela världen och kan tala störningsfritt via t.ex. Skype helt gratis (från dator till dator) eller för en mindre avgift från dator till telefon. Du kan ringa till t.ex biltelefoner, fasta telefoner och skicka sms med mera till mycket låg kostnad. Framförallt fungerar internet för Dig vilket det inte gör när Du ansluter till Ditt mobila modem. Detta på grund av skugga från skogar och berg.

Det säger sig självt att fastighetsvärdet stiger långt mer än värdet av det som Du investerar. I protokollet antydes att Du t.o.m. kan få ett sommarabonnemang hos en leverantör!

Möjligheten att lägga ner kablar kommer antagligen aldrig igen eftersom vi nu denna gång ev. får utnyttja de diken som Vattenfall gräver när de lägger ner sina kablar.

Med hälsning
Bengt Danielson
Administratör för hemsidan

Tips nr 2

Mörda mördarsniglar.
Du har säkert läst och hört om olika bekämpningsmetoder, allt från dyra kemiska preparat till hemmabyggda snigelfällor. Eller också kan man utveckla olika barbariska metoder som går ut på att klippa itu eller giljotinera de små krypen. Vi har i två års tid med framgång utvecklat en enkel och effektiv metod. Den är billig och den är varken kladdig eller blodig.

Så här gör man

Ta en vanlig hink. Fyll den med ett par decimeter vatten. Slå i REJÄLT med salt. Plocka sniglarna och släpp ner dem i saltvattnet. Efter ganska kort tid så är de döda. Hinken kan stå ”hur länge som helst” med sniglar i. Saltet gör att de blir som konserverade. När du tycker att det är dags, så tömmer du hinken på ett lämpligt ställe. Sedan är det bara att börja om med en ny omgång.

Ann & Gert-Ove på Koltrastvägen 2

Tips nr 3

Betr. saltet i tips nr 2 så finns vägsalt att köpa för en billig penning hos Lantmännen. Det är kraftigare än hushållssalt och oerhört mycket billigare. Strör Du på ogräs på Dina gångar, så finner Du att det snabbt dör. Ett annat sätt är att spraya ättikssprit på ogräset.  Finns att köpa i 5-litersdunk hos Biltema för under 100 kronor. Det är effektivt.

Tips nr 4
För att undvika störningar på telefonledningen så är det bra att röja undan grenar som kan komma åt ledningen. Gäller särskilt vid blåst, så röj så att grenarna inte kommer åt ledningen även vid hård blåst.
Lars Karlsson
Törnsångarvägen 32